ויטמין D- למה הוא כל כך חשוב?

ויטמין D- למה הוא כל כך חשוב?

בואו נדבר על ויטמין D

ויטמין D הוא אחד מהויטמינים החיוניים לתפקוד גוף האדם, הוא שייך לקבוצת הויטמינים המסיסים בשמן ובתקופה זו לצד נגיף הקורונה הוא הפך להיות אחד החומרים המדוברים.

מהם תפקידיו השונים? איפה הוא נמצא במזון? למי ומתי חשוב ליטול תוספת של ויטמין D?

 

לויטמין D יש הרבה מאוד תפקידים חשובים בתפקוד התקין של גוף האדם. בראש ובראשונה הוא קשור לממשק הסידן, נוכחותו חיונית למען ספיגת סידן ולכן רמות מאוזנות של ויטמין D חשובות למען שמירה על מערכת השלד וחיונית כחלק מרפואה מונעת וגם הטיפול  במצבי אוסטאופרוזיס ודלדול עצם.

אך לא פה מסתיימת חשיבותו של ויטמין D. בשנים האחרונות ויטמין D נחקר רבות ונמצא כי הוא חשוב בכל תקופות החיים. מחקרים מראים שישנו קשר הדוק בן מאזן ויטמין D לבין רמות סוכר מאוזנות, חסרים של ויטמין D יכולים להשפיע מערכת החיסון, על הלב ולגרום למשקל עודף, חוסר בויטמין D משפיע גם על איזון מצב הרוח ונמצא קשור לדיכאון, נוכחותו חשובה גם לתקינות המערכת ההורמונלית.

ויטמין D? צאו לשמש.

הגוף שלנו לא יודע לייצר ויטמין D בעצמו וזקוק לקבל חשיפה לקרני השמש UVB על מנת לייצר אותו. כישראלים, החיים בארץ שטופת שמש נדמה לנו שלא אמורה להיות לנו בעיה...אבל המציאות מגלה לנו שחוסר בויטמין D נפוץ גם בישראל, כנראה כי אנחנו נמצאים יותר זמן בתוך משרד, באוטו, במקום מוצל או מתמרחים במסנני הגנה ובפועל לא נחשפים באופן מספק לשמש. חשיפה קצרה, אבל יומיומית לשמש עדינה היא הכרחית (הכוונה לא שמש חזקה, אלא שמש נעימה) ויחד עם זאת לחלק גדול מהאוכלוסיה מומלץ ליטול תוסף ויטמין D כדי להגיע למינון המתאים.

מי בעיקר צריך תוספת ויטמין D?

תינוקות. ויטמין D הוא אבן בסיס להתפתחות באופן כללי, וצמיחה וגדילה של השלד. לכן בשנים הראשונות לחיים הוא חיוני להתפתחות התינוק.

נשים בהריון. מחקרים עדכניים מראים כי ישנם קשרים הדוקים בן נוכחות גבוהה של ויטמין D לתופעות הורמונליות. כשרמתו בדם מאוזנת יש נטייה לסבול פחות מתופעות PMS, הוא מקטין את הסיכון לרעלת הריון ותסביכים נוספים כמו לידה מוקדמת ונמצא שרמתו בהריון משפיעה על גדילת העובר וגם על התפתחותו כתינוק בשנה הראשונה לחיים.

נשים בגיל המעבר. כדאי ליטול ויטמין D על מנת לשמור על צפיפות עצם טובה ולמנוע נזקים בשלד, ובהחלט רצוי ליטול ויטמין D במינון מוגבר כאשר ישנו כבר נזק או דלדול.

אנשים שנמצאים הרבה שעות במשרד או עובדים בלילות וישנים במהלך היום.

חוסר בויטמין D נפוץ יותר אצל מי שסובל מבעיות במעיים המפריעות לספיגה. לדוגמא חולי קרואן וקוליטיס, מי שעבר ניתוח מעקף קיבה.

חלק מהתרופות הסטרואידיות מפריעות לספיגת ויטמין D ולכן נדרשת השלמה.

 

תוסף ויטמין D

מאחר וויטמין D שייך לקבוצת הויטמינים המסיסים בשמן, תוסף של ויטמין D מגיע בצורה נוזלית, לרוב בשילוב עם איזשהוא שמן. מומלץ גם ליטול את התוסף יחד עם מזון שומני ( לדוגמא לצד ארוחה שיש בה סלט ושמן זית)

כמה צריך ליטול? זו כבר שאלה מורכבת והגישות שונות. ההנחיות הקלאסיות של משרד הבריאות מכוונות ל 400 יחידות ויטמין D ביום לתינוקות עד גיל שנה ולמינון של 600-1000 יחידות ביום למבוגר.

יחד עם זאת מחקרים חדשניים מראים כי על מנת לספוג באופן מספק ויטמין D ולהגיע לרמות תקינות שלו בדם רצוי ליטול מינונים כפולים ומכופלים.  ולתת 1000 יחידות ביום לתינוקות עד גיל שנה ובין 3000 ל 8000 יחידות ביום למבוגרים.

 ויטמין D נמצא גם במזון, ישנו בסלמון ובפטריות, חלמון ביצה ותפוז אך בעיקר הוא נמצא במזון הנחשב "לא בריא" כמו שמנים או טונה בקופסא ובמוצרים שמוסיפים להם ויטמין D באופן מלאכותי , לדוגמא גבינות מועשרות או דגני בוקר מועשרים...מהם לא בריא לצרוך בכל מקרה. ולכן דווקא ויטמין D הכי טוב לקבל בתוסף איכותי.

 

המידע ניתן כהעשרה ואינו מחליף המלצה או טיפול אישי.

מעיין-זך דן.  נטורופתיה לכל המשפחה

לרכישת ויטמין D במבצע

 


השאר תגובה

תגובות יאושרו לפני פרסומן על פי מדיניות האתר